У травні безвізовий в’їзд не відкриють, потрібно ще півроку – експерт

Четвер, 22 січня 2015, 15:30

У разі ухвалення в травні політичного рішення ЄС про готовність України до безвізового режиму реальне скасування короткострокових віз очікується орієнтовно ще за півроку.

Про це заявила керівник громадської організації "Європа без бар’єрів" Ірина Сушко на спільній прес-конференції з керівником Державної міграційної служби (ДМС) Сергієм Радутним.

Як відомо, отримати згоду ЄС на скасування віз можливо під час саміту Східного партнерства, який запланований на кінець травня поточного року. Для цього ЄС має погодитися з тим, що Україна завершила виконання  Плану дій візової лібералізації (ПДВЛ).

"Експертна спільнота не виключає, що в травні ЄС ухвалить таке рішення. Водночас ми вважаємо такий прогноз (уряду) досить оптимістичним", - заявила вона.

Сушко зазначила, що навіть у разі успіху скасування віз не буде миттєвим, оскільки процедура його оформлення в урядах країн-членів та в Раді ЄС забирає декілька місяців.

Рішення саміту юридично означатиме лише намір Євросоюзу скасувати візи.

"З моменту, коли буде оголошено про цей намір, про політичну готовність скасувати візовий режим для України, має пройти приблизно півроку для того моменту, коли українці зможуть реально скористатися безвізовим режимом", - наголосила експерт.

Таким чином оптимістичним терміном скасування віз є кінець поточного року.

Як відомо, в рамках виконання ПДВЛ Україна має довести Євросоюзу, що в державі функціонує стала процедура оформлення біометричних документів для виїзду за кордон. 22 січня в ДМС заявили, що відомство "вийде на виготовлення 200 тис. біометричних паспортів на місяць".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.