ЦБ Данії знизив ключову ставку до -0,35%, щоб стримати зростання крони

Четвер, 22 січня 2015, 17:59

Національний банк Данії знизив основну процентну ставку на 15 базових пунктів вже вдруге цього тижня, щоби стримати спекуляції з данською кроною на тлі рішень Європейського центрального банку про старт безпрецедентної програми викупу активів.

Про це повідомляє агентство Інтерфакс з посиланням на Bloomberg.

Центробанк Данії знизив ставку за депозитами з мінус 0,2% до мінус 0,35%. Раніше в понеділок було ухвалено рішення про зниження з мінус 0,05% до мінус 0,2%.

За словами економістів, схоже і на те, що ЦБ Данії також проводив інтервенції на валютному ринку перед засіданням ЄЦБ.

Наразі данська крона досягла максимуму за 2,5 року в парі з євро. За період з 15 по 20 січня данський ЦБ продав рекордні 50 млрд крон ($7,7 млрд), щоб зупинити зміцнення нацвалюти.

ЦБ Данії таргетує курс крони на рівні 7,46038 за євро з коридором 2,25%, однак на практиці відхилення від цільового курсу довгий час залишалося істотно меншим 1%. Прив'язка данської крони до євро зберігається протягом усього часу існування єдиної валюти - з 1999 року - з невеликими коливаннями курсу.

Частка країн Євросоюзу в структурі данського експорту становить близько 60%.

Нагадаємо, Національний банк Швейцарії 15 січня прийняв рішення відмовитися від прив'язки курсу франка до євро через зростання нацвалюти. Після цього франк подорожчав щодо євро і долара майже на 30%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.