Більшість сербів прихильно ставляться до РФ, але хочуть в ЄС

П'ятниця, 9 січня 2015, 10:22

Громадяни Сербії більш прихильно ставляться до Росії, ніж до Євросоюзу, але хотіли б, щоб їхні діти жили в ЄС.

Такими є результати опитування Ipsos Strategic Marketing для інформаційної агенції Beta, пише EurActiv.

Підтримка приєднання Сербії до ЄС лишається такою ж, як і в лютому минулого року, в той час як позитивне ставлення до ЄС збільшилося з 27% у лютому до 32% у листопаді.

Разом з тим 40% опитаних ставляться до Євросоюзу негативно, прихильне ж ставлення до Росії демонструє зростання – 52% в листопаді проти 47% в лютому. Негативно до Росії ставляться лише 17% сербів.

Загалом інтеграцію до ЄС підтримують 54% респондентів. Ще вищий відсоток людей, які хотіли б бачити своїх дітей громадянами ЄС – 70%. Разом з тим 17% обрали б своїм місцем проживання Росію.

Також опитування показало зростання оптимістичних настроїв серед сербів щодо ймовірного вступу Сербії до ЄС. Відтак 37% опитаних впевнені, що Сербія стане членом ЄС у 2020 році.

Нагадаємо, єврокомісар з питань політики сусідства та розширення Йоганес Ган під час свого візиту до Сербії заявив, що  для членства в ЄС ця країна має ввести санкції щодо Росії.

В той же час прем'єр Сербії Александр Вучич зазначив, що ніхто не може наказувати його країні, вводити санкції щодо Росії чи ні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.