У ДП "Документ" відкидають звинувачення у свідомому гальмуванні безвізового режиму

Четвер, 5 лютого 2015, 17:26

У держпідприємстві "Документ" відкидають звинувачення у завищенні вартості біометричних паспортів і в тому, що ДМС перешкоджає роботі центрів надання адміністративних послуг виконавчих органів місцевих рад та державних адміністрацій (ЦНАП) щодо оформлення та видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон.

Про це заявив гендиректор ДП "Документ" Володимир Швачко у експертній колонці на ЄвроПравді.

За його словами, ДП "Документ" надає не адміністративні послуги, а лише супутні послуги, тому не порушує закон "Про адміністративні послуги".

"ДП "Документ" відповідно до статті 15 закону України "Про адміністративні послуги" надає лише супутні послуги паспортно-міграційного характеру. Розгляд заяв по суті щодо надання державної послуги може здійснювати тільки ДМС як суб’єкт владних повноважень, яким підприємство ніколи не було і не є", - пояснив Володимир Швачко.

За його словами, висновок експерта Віктора Тимощука, що "у 2014 році ДМС "заганяло" громадян до "Паспортних сервісів" для оформлення закордонних паспортів, не витримує жодної критики".

"Надання послуг здійснюється лише на добровільних засадах", - додав він.

Директор ДП "Документ" повідомив, що у Києві із загальної кількості громадян, які торік у 15 пунктах ДМС оформляли документи для виїзду за кордон, лише близько 8% звернулися до "Паспортного сервісу".

Щодо ціни біометричного паспорта, то, за словами Володимира Швачка, вона є лише складовою загальної вартості його оформлення, персоналізації та видачі.

"В європейських країнах, зокрема у Фінляндії, вартість оформлення та видачі такого документа коливається від 40 до 80 євро і більше, залежно від державної політики", - зазначив він.

Нагадаємо, у статтях заступника голови Центру політико-правових реформ Віктора Тимощука "Хто гальмує безвізовий режим ЕС для українців" та "Неправда про біометричні паспорти, або Як підставили міністра Авакова" йшлося про організаційно-управлінські та правові ризики, які можуть вдтермінувати введення безвізового режиму для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: