Голова Венеціанської комісії: федералізація не має сенсу для України

Середа, 25 березня 2015, 18:36

Федералізм як система добре функціонує в деяких країнах, однак у випадку України немає сенсу рухатись від високоцентралізованої держави до федералізму

Про це, як повідомляє кореспондент "Європейської правди",  заявив президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо у своєму виступі на конгресі місцевих та регіональних влад Європи.

"Ми говоримо про децентралізацію, а не про федералізацію. Федералізм як система добре функціонує в деяких країнах, однак у випадку України немає сенсу рухатись від високоцентралізованої держави до федералізму" - наголосив він.

Більш того, за його словами, федералізацію України забороняє її основний закон, і цю частину конституції змінити вкрай важко.

"Я не думаю, що пропозиція прийняти поправку, яка б визнавала Україну федеративною державою, знайде багато підтримки" - зазначив Букіккіо.

На його думку, побоювання щодо того, що децентралізація України призведе до її розпаду, безпідставні.

"Вона не веде до сепаратизму. Радше вона є альтернативою сепаратизму" - зазначив Букіккіо.

За його словами, потреба децентралізації в Україні назрівала давно, а не є відповіддю на виклики, пов’язані з подіями на Донбасі.

Голова "Венеціанки" навів успішні приклади реалізації сценарію децентралізації, це: Альто Адіге, Південний Тіроль і Іспанія в роки диктатури Франко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.