Проблеми з біометричними паспортами могли виникнути через тіньову схему - журналіст

П'ятниця, 3 квітня 2015, 12:07

Скорочення виробництва біометричних паспортів може бути пов'язано не з поламкою обладнання, а з корупційної складової у їх виготовленні.

Про це повідомив журналіст Денис Бігус на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, підрядником виробництва цих документів є компанія УНІТ. "Скільки грошей і на яких умовах вони їх отримали - невідомо досі", - зазначив він.

Журналіст підкреслив, що сертифікати безпеки на чіпах паспортів не внесені в міжнародний реєстр ІКАО і мають "підозріло короткий термін дії".

Бігус зазначив, що саме вчора закінчився строк їх дії, і в той же день поліграфкомбінат "Україна" заявив про проблеми з обладнанням, через які випуск біопаспортів сповільнився.

Журналіст припустив, що всі сертифікати і ключі, якими поліграфкомбінат "Україна" від свого імені завіряє паспорти, згенеровані не державним поліграфкомбінатом, а фірмою УНІТ.

"І зараз, коли ключ закінчився, і треба випустити новий, УНІТ ... може вимагати все, що завгодно. Тому що без них випуск паспортів відновиться дуже нескоро", - пояснив Бігус.

Пізніше Бігус додав у повідомленні, що в Україні існує два сертифікати - один з них головний, який завіряє той сертифікат, який вшивається в паспорт, щоб сертифікати в паспорті могли змінюватися з кожною новою партією.

"Україна відправила в міжнародний каталог ІКАО не головний сертифікат, а тимчасовий. Той, який вчора закінчився", - додав він.

Рубрика "Яйца в клещах". Месяц тому "Наші гроші"-тв снимали сюжет о биопаспортах. О том, что их производство - мутнейшая...

Posted by Denys Bigus on Thursday, April 2, 2015

Як повідомлялося, 2 квітня Державна міграційна служба повідомила, що обладнання, на якому здійснюється друк першої сторінки бланків закордонних паспортів на держпідприємстві "Поліграфічний комбінат "Україна", вийшло з ладу.

Українці з початку року подали близько 150 тис. заяв на оформлення біометрики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: