У Польщі зафіксували активізацію спецслужб РФ

Четвер, 30 квітня 2015, 08:31

У 2014 році спостерігався високий рівень активності розвідувальних спецслужб Росії на території Польщі.

Про це йдеться в звіті Агентства внутрішньої безпеки Польщі, передає "Польське радіо".

За даними авторів дослідження, основною метою роботи російських спецслужб була дискредитація позиції Польщі та інших членів НАТО у питанні української кризи.

У доповіді, зокрема, йдеться про те, що в 2014 році Агентство внутрішньої безпеки за звинуваченням у шпигунстві затримали громадянина Польщі, росіянина за національністю; він підозрюється у співпраці з військовою розвідкою Росії – ГРУ.

Крім того, два російських дипломата були оголошені персонами нон-грата, тому що вони здійснюють діяльність, яка є несумісною з дипломатичним статусом.

"Важливим елементом російської діяльності було створення розбіжностей між ЄС і НАТО. На перший план висувалися антиєвропейські і антиамериканські висловлювання в основному євроскептиків з країн-членів ЄС і голоси, які критикують можливість більш жорсткої  політики щодо Російської Федерації", - наголошується в доповіді.

За даними польських спецслужб, з початку конфлікту в Україні Росія активно бере участь у підтримці пропагандистських проектів.

"Це проекти, які одночасно створюють позитивний образ Росії, а також показують в негативному світлі опонентів політики Кремля. При цьому Агентство внутрішньої безпеки спостерігало збільшення активності з боку різних установ РФ з метою консолідації та активізації в Польщі проросійського середовища", - підкреслили автори доповіді.

Крім того, згідно з висновками Агентства внутрішньої безпеки Польщі, російська сторона прагнула проводити розвідувальну діяльність у політичній, економічній, науково-технічній сферах. Також Росія, за даними відомства, активно займалася лобіюванням своїх інтересів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Естонії відзначають підвищений інтерес російських спецслужб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.