Януковичу перед самітом у Вільнюсі обіцяли мільярди - екс-президент Польщі

Четвер, 9 квітня 2015, 19:43

Екс-президент України Віктор Янукович у 2013 році приїхав на саміт до Вільнюса, не допускаючи можливості підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, зрив якої став однією з причин нового Майдану.

Про це сказав колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський в інтерв’ю "Європейській правді".

За його словами, у Вільнюсі відбулася зустріч з тодішнім головою Європейської Ради Германом ван Ромпеєм та тодішнім главою Єврокомісії Жозе-Мануелем Баррозу, які обіцяли Януковичу гроші й підтримку, коли він почав говорити, що Україна не зможе прожити без економічної підтримки Росії.

"Я був свідком цих переговорів у Вільнюсі, де обговорювалися величезні суми. Був запропонований пакет допомоги, який включав $15 млрд від МВФ. Також була зустріч з Меркель, де вона також гарантувала підтримку. Але він не хотів навіть слухати. Янукович приїхав до Вільнюса, не допускаючи можливості підписання", - сказав Кваснєвський.

За його словами, у Європі ніхто не очікував зміни рішення Януковичем у 2013 році і великою помилкою ЄС було те, що ніхто не знав, що сталося восени 2013 року в Сочі, де Янукович домовився з Володимиров Путіним, що Україна нічого не підписуватиме.

"Брюссель мусив про це знати. Друга помилка – все ж треба було активніше вести діалог з Росією. Не для того, щоб обговорювати Україну без неї, а для того, щоб обговорювати ті штучні аргументи, які звучали у 2013 році, про невигідність ЗВТ. Не певен, що це змінило б ситуацію, але з точки зору політичного процесу цього не вистачало", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.