Європарламент пішов на конфлікт з Кремлем: закрив двері для дипломатів РФ

оновлено
Вівторок, 2 червня 2015, 23:37

Рішення Російської федерації про запровадження "чорного списку" європейських політиків, яким заборонено в’їзд до РФ, призвело до нового витка напруженості між ЄП та Росією.

У вівторок ввечері, після зустрічі з послом РФ при ЄС Володимиром Чижовим,  президент Європарламенту Мартін Шульц оголосив про введення низки обмежень проти РФ.

Про обмеження, запроваджені Європарламентом, повідомляє прес-служба Шульца.

Зокрема, Європарламент "обмежив вільний доступ до будівля ЄП для посла Чижова та ще для одного російського дипломата".

Це формулювання дозволяє двозначність у трактуванні; найшвидше, йдеться про те, що РФ має визначити лише двох дипломатів (включно з послом), які матимуть доступ до будівель ЄП; всіх інших позбавлять аккредитації.  Такий висновок можна зробити з твіттер-повідомлення прес-служби президента ЄП.

Також відтепер можливість відвідування ЄП депутатами Держдуми буде розглядатися на індивідуальних засадах, вони не матимуть автоматичного доступу до будівель Брюсселі та Страсбурзі.

Окрім того, буде призупинено діяльність комітету парламентської співпраці РФ-ЄС.

У повідомленні прес-служби Шульца підкреслюється, що причина цього рішення – "відсутність прозорості при ухваленні рішення про включення європейських політиків до "чорного списку РФ", а також "позбавлення їх можливості оскаржити це рішення".

В МЗС РФ вже виступили із різкою відповіддю на рішення президента ЄП, назвавши дії керівництва Євросоюзу "інтелектуальною убогістю"

Як повідомлялося, раніше було оприлюднено непублічний "чорний список" осіб, яким заборонено в'їзд до РФ.

До нього  увійшло 89 осіб, зокрема колишній єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле, євродепутати Яцек Саріуш-Вольський (Польща), Ребекка Хармс (Німеччина), Анна Фотига (Польща, екс-глава МЗС), екс-президент ЄП Єжи Бузек (Польща) та інші.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.