У Дещиці намагалися сфальсифікувати відповідь на розслідування ЄП

Четвер, 16 липня 2015, 16:22

Співробітник посольства України в Польщі сфальсифікував відповідь від імені посольства на "запит експортера" в рамках розслідування "Дипломати та "дипломати": які посольства України ігнорують прохання бізнесу".

Одночасно представник посольства звинуватив "Європейську правду" в необ'єктивності і звернувся до редакції з проханням спростувати інформацію про посольство Польщі, подану в нашому розслідуванні.

Як відомо, ЄвроПравда, представляючись українським експортером, надсилала прохання про допомогу на адресу всіх посольств України в країнах ЄС.  Вісім дипломатичних місій проігнорували листи, ще в одній відповіли "відпискою". Зокрема, до "чорного списку" в публікації увійшла Польща.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вже визнав, що в роботі низки посольств є проблеми, і пообіцяв відреагувати на це.

В четвер вранці європейська правда отримала лист дипломата Дмитра Ісаченко, відповідального за економічні питання, в якому він надав відповідь на запит експортера. Ця відповідь була датована 3 липня, хоча редакція отримала її 16 липня. За кілька годин до редакції надійшов лист  (з копією на посла Дещицю) з дипломатичною вимогою про спростування негативної інформації про посольство України в Польщі.

Однак технічні дані листа свідчать, що дипломат в четвер вранці просто переставив годинник на комп'ютері, щоби відправити лист "старою датою".

Водночас посол Андрій Дещиця, зателефонувавши до Європейської правди, вже висловив обурення діями підлеглого, який намагався обдурити і громадськість, і своє керівництво, та пообіцяв адекватну реакцію на ситуацію, що склалася. Посол не мав претензій до нашого розслідування.

Також у четвер до Європейської правди звернулося посольство України в Чехії, надавши відверто неправдиві дані про те, чому вони не відповідали на запит Європравди.

Водночас деякі інші посли, установи яких потрапили до "чорного списку", в спілкуванні з Європравдою визнали провину своїх співробітників.

"Європейська правда" слідкуватиме за змінами в дипломатичному відомстві, які спричинило проведене нами розслідування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.