WikiLeaks: США шпигували за членами німецького уряду

Четвер, 2 липня 2015, 08:31

WikiLeaks опублікував дані про прослуховування Агенством національної безпеки США не лише  канцлера Німеччини Ангели Меркель, й й значної частини німецького уряду.

Про це повідомили газета Süddeutsche Zeitung, а також телерадіокомпанії NDR і WDR з посиланням на документи, надані Wikileaks.

Крім того, як повідомляється, є висока ймовірність про причетність британської розвідки до прослуховування німецьких політиків.

Найбільший інтерес США проявляли до грошово-кредитної та торговельної політики Німеччини, тому найбільше прослуховувалися телефони міністрів фінансів, економіки і сільського господарства.

Загалом Wikileaks наводить 69 номерів, які прослуховувалися в 2010-2012 роках.

За даними WikiLeaks, АНБ прослуховувало телефон Зігмара Габріеля, нині віце-канцлера та міністра економіки, а тоді лідера опозиції. У списку також зустрічається ім'я міністра фінансів Оскара Лафонтена, який залишив свій пост у 1999 році, проте його службовий номер залишається чинним.

Крім того, у документах міститься текстовий запис телефонної розмови Ангели Меркель від 11 жовтня 2011 року, що стосувалася Греції.

Як відомо, раніше WikiLeaks почав публікацію надсекретної документації Агентства національної безпеки США про прослуховування французьких високопосадовців.

Згідно з опублікованими документами, АНБ стежив за президентами Франції Жаком Шираком, Ніколя Саркозі та Франсуа Олландом, а також за французьким кабінетом міністрів і послом Франції в США. 

МЗС Франції у середу викликало посла США для пояснень. Крім того, президент Франції Франсуа Олланд провів розмову з президентом США Бараком Обамою з приподу прослуховувань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: