Норвегія відповіла РФ: видворення зі Шпіцбергена підсанкційних осіб є законним

Вівторок, 11 серпня 2015, 08:45

В МЗС Норвегії відповіли на протести Росії з приводу обмеження доступу на Шпіцберген.

Про це повідомляє Flashnord з посиланням на офіційну представницю МЗС Норвегії Ане Лунде.

У міністерстві звернули увагу, що тимчасова постанова, яка наділяє губернатора Шпіцбергена правом видворяти "небажаних осіб" з території архіпелагу, не суперечить положенням документа, підписаного більш ніж 40 країнами в 1920 році.

"Договір наділяє громадян країн-учасниць рівним правом доступу на територію архіпелагу, однак дане право не є абсолютним, — заявила Лунде.

"Норвезька влада протягом багатьох років мала законну можливість з різних причин депортувати людей зі Шпіцбергена на основі недискримінаційного підходу" - додала вона.

За словами представниці МЗС Норвегії, нова постанова також носить загальний характер і не спрямована проти громадян будь-якої конкретної країни. У прийнятому Державною радою королівства документі вказується, що дія тимчасового припису поширюється на фігурантів санкційних списків РБ ООН та осіб, стосовно пересування яких введені "міжнародні рестриктивні заходи".

Раніше РФ заявила, що рішення Норвегії обмежити доступ на архіпелаг Шпіцберген не відповідає Договору про Шпіцберген від 1920 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.