Україна переслідує "антимайданівців" та не карає "майданівців" - Рада Європи

Середа, 4 листопада 2015, 10:31

В Раді Європи відзначають упереджене ставлення українських правоохоронних органів до "антимайданівців" та "майданівців".

Про це йдеться в звіті Ради Європи щодо розслідування одеської трагедії, який представив в Києві у середу голова Міжнародної дорадчої групи (МДГ) Ніколас Братца.

Як відзначається в документі, Україна обрала нечесну тактику – переслідуючи одних, Київ не робить ані кроку для покарання інших.

"Хоча масові заворушення відбулися в ході конфлікту між двома групами активістів, що протистояли одна одній, через рік після подій усі, крім одного з 23 підозрюваних,... належать до прихильників федералізації", - наголошується в документі, представленому Братца.

Натомість лише троє прихильників єдності – іншої конфліктуючої групи – були повідомлені про підозру.

Окрім того, до жодного з прихильників єдності України не було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою: усі вони були поміщені під домашній арешт або звільнені під особисте зобов’язання.

Як приклад, у звіті наведено справу одесита Сергія Ходіяка.

Він, за даними слідства, прийшов на мітинг 2 травня з рушницею, де застрелив одного з опонентів та поранив міліціонера. Водночас до нього нині не застосовано жодного запобіжного заходу, а судді, які мали розглядати питання про його арешт, один за одним брали відвід та скаржилися на зовнішній тиск.

Детальніше про звіт Ради Європи щодо розслідування Україною одеської трагедії читайте в статті "Європейської правди" "Звіт Ради Європи щодо одеської трагедії: "Чи здатне слідство знайти істину? Є сумніви".

Європейська правда також публікує повний текст підсумкової частини звіту МДГ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.