Референдум у Нідерландах є небезпечним прецедентом для європрагнень України - експерти

П'ятниця, 6 листопада 2015, 16:58

Референдум у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС є небезпечним прецедентом для українських євроінтеграційних прагнень, навіть попри те, що юридично він не є зобов’язуючим.

Про це йдеться у статті "Дорогою до референдуму: що насправді думають про Україну в Нідерландах" на сайті "Європейської правди".

За явки не менше 30% виборців (цей поріг передбачений законом) голландські політики змушені будуть врахувати громадську думку.

Інститут світової політики замовив соціологічній компанії TNS опитування громадської думки в Нідерландах щодо України. Цифри красномовно свідчать: з усіх держав-членів ЄС, охоплених опитуванням, Нідерланди налаштовані найбільш україноскептично.

"Топ-3 асоціацій з Україною серед голландців - конфлікт/війна (34%), катастрофа "Боїнга", який прямував з Амстердама (33%), і Росія (23%)", - підсумовують експерти.

Аргументи проти приєднання України до ЄС, виявлені Інститутом світової політики, є такими.

Більше третини голландців (35%) вважає, що Україна має спершу подолати корупцію. 27% переконані, що вступ України стане економічним тягарем для ЄС, а 22% гадають, що Україна ще не довела свою відданість європейським цінностям. Тільки 1% голландців вважає, що війна з Росією стоїть на заваді членству України в ЄС.

Із позитивного можно відзначити, що серед голландців найменше тих, хто вважає, що у питанні членства України в ЄС треба брати до уваги думку Росії, - їх лише 7%.

Як повідомлялося, виборча комісія Нідерландів оголосила про те, що консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС буде проведений 6 квітня 2016 року.

Раніше в Нідерландах зібрали необхідну кількість підписів для проведення консультативного референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

Зібрати підписи вдалося завдяки інтенсивній онлайн-кампанії сатиричного блогу GeenStijl, групи громадян Burgercomite ЄС ("Комітет громадян ЄС") і євроскептичного мозкового центру "Форум для демократії".

Як відомо, парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 7 липня.

Детально про організаторів референдуму - в статті ЄвроПравди "Історія голландського підвалу, що загрожує асоціації України та ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: