Міноборони Польщі вночі змінило голову експертного центру НАТО

П'ятниця, 18 грудня 2015, 11:46

Вночі 18 грудня Міноборони Польщі змінило голову Експертного центру контррозвідки (ЕЦК) НАТО.

Про це йдеться в повідомленні Міноборони Польщі.

"18 грудня 2015 року уповноважений міністра оборони зі створення Експертного центру контррозвідки НАТО Бартоломей Місєвич провів нового директора полковника Роберта Балу до тимчасових приміщень центру, позичених у Служби військової контррозвідки", - йдеться у повідомленні.

В той же час попередній керівник центру, як і колишній міністр оборони Польщі Томаш Сємоняк вказують на скандальний характер зміни директора ЕЦК.

Зокрема, представники Міноборони вночі зажадали від військової жандармерії відкрити приміщення центру, що належали словацьким офіцерам. Жандармерія відмовила.

"Безпрецедентна нічна акція в Центрі контррозвідки НАТО є абсолютним скандалом, ми втрачаємо довіру Альянсу. В історії НАТО не було такого, щоб держава-член напала на установу Альянсу", - цитує Сємоняка Rzeczpospolita.

При цьому він перепросив за дії Польщі у керівництва Словаччини, що також є власницею центру.

Попередній керівник центру, полковник Кшиштоф Душа теж апелював до того, що ЕЦК є міжнародною інституцією і власністю держав, на базі яких він був створений. Він нагадав, що власницею центру є також Словаччина.

"Міноборони Польщі, Словаччини і ще восьми країн підписали угоду про міжнародний характер інституції, віддаючи її під юрисдикцію держав-членів", - сказав Душа, якого цитує TVN 24.

В Міноборони стверджують, що для них є неприйнятним той факт, що в центрі знайшли роботу колишні керівники Служби військової контррозвідки, які передбачили в бюджеті значні суми на свої зарплати.

Заступник міністра оборони Бартош Ковнацький не вбачає нічого дивного і в тому, що все відбувалося вночі.

"Служби мають працювати щогодини. В цьому нема нічого надзвичайного", - сказав він.

Слід зазначити, що Кшиштоф Душа не визнає рішення Міноборони і далі вважає себе директором центру.

Як повідомляє TVN, раніше Міноборони вирішило призупинити фінансування центру і проти цього рішення протестували словаки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: