Президент Ірану вперше прибув до Європи після зняття санкцій

Понеділок, 25 січня 2016, 14:06

Президент Ірану Хасан Роухані прибуде в понеділок до Італії, де почне перший європейський тур після зняття західних санкцій проти його країни.

Про це повідомляє AFP.

Головна мета візиту полягає у відновленні економічних зв'язків з європейськими країнами. Після Італії Роухані також відвідає Францію.

У понеділок після робочого ланчу з його італійським колегою Серджіо Маттареллою, Роухані зустрінеться з прем'єр-міністром Маттео Ренці.

Він також зустрітися з Папою Франциском у Ватикані. Це буде перший офіційний візит іранського президента Мохаммада до Ватикану із 1999 року.

Починаючи з 2012 року, товарообіг між Іраном і Італія знизився із 7 млрд євро на рік до 1,2 млрд. євро. Але зараз санкції зняті, італійські бізнесмени прагнуть відновити зв'язку.

Як повідомлялося, світові лідери погодились на скасування жорстких санкцій проти Ірану в обмін на дотримання Тегераном своїх зобовʼязань щодо обмеження розробки ядерної зброї.

Євросоюз уточнив, що з Ірану знімаються не всі санкції, а лише економічні й фінансові обмеження, які пов'язані з його ядерною програмою.

У середині січня Іран отримав доступ до $32 мільярдів, які раніше були заблоковані, після зняття міжнародних економічних санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.