Протестувальникам в Молдові загрожує до 8 років ув'язнення за штурм парламенту

Вівторок, 26 січня 2016, 18:59

Учасникам акції протесту, які намагалися 20 січня штурмувати будівлю парламенту Молдови, загрожує до 8 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Newsmaker з посиланням на заяву Генерального інспекторату поліції (ГІП) Кишинева.

За оцінками відомства, протестувальники пошкодили будівлю, сума збитку склала 750 тис. леїв. Також постраждало майно поліцейських, збитки оцінили в 275 тис. леїв.

Генеральна прокуратура 21 січня порушила кримінальну справу за ст. 285 КК "Масові заворушення". За даними поліції, учасники протестів, виявляли агресію, вже встановлені, їм — від 25 до 50 років, зараз їх допитують правоохоронні органи.

Як йдеться в повідомленні для преси, підозрювані "закликали до насильницьких дій, атакували поліцейських, виламали двері парламенту, забезпечивши вхід маніфестантів в будівлю", а також знищили частину спорядження поліцейських.

Відомство підкреслює, що організатори мітингу відмовилися брати на себе відповідальність за незаконні дії протестувальників, заявивши, що правопорушники не є їхніми прихильниками. Про те, хто саме є організатором протесту, ГІП не повідомляє.

За інформацією Генерального інспекторату, 20 січня в ході зіткнень між поліцією і мітингувальниками постраждало 27 співробітників МВС. Деякі були госпіталізовані.

"Багатьох поліцейських позбавили захисних масок, протигазів, мобільних телефонів та щитів", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, у середу, 20 січня парламент Молдови підтримав кандидатуру Павла Філіпа на посаду прем'єр-міністра. Також було затверджено і склад уряду.

Парламент не став заслуховувати програму діяльності уряду і прийняв рішення про затвердження уряду без обговорення.

Під парламентом в цей час проходив мітинг проти обрання Філіпа прем’єром, який закінчився штурмом будівлі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.