У Женеві починаються мирні переговори щодо Сирії, опозиція відсутня

П'ятниця, 29 січня 2016, 19:43

Організація Об'єднаних Націй оголосила про початок перших за останні два роки мирних переговорів щодо ситуації в Сирії, незважаючи на бойкот з боку сирійської опозиції.

Про це повідомляє Reuters.

Спецпредставник ООН по Сирії Стеффан де Містура запросив представників сирійського уряду і груп опозиції до Женеви для "непрямих переговорів", в яких вони зустрічатимуться в різних кімнатах.

Але поки що опозиційний Високий переговірний комітет відмовився від участі, наполягаючи, що спочатку треба припинити повітряні удари і облоги міст.

Бойкот кидає виклик Вашингтону, який закликав опозицію взяти на себе "історичну можливість" для переговорів без попередніх умов.

У заяві ООН йдеться, що де Містура відкриє переговори за розкладом у п'ятницю на зустрічі урядової делегації на чолі з послом Сирії в ООН. Зустрічі з "іншими учасниками" відбудуться "згодом".

Глава сирійської урядової делегації, посол США в ООН Башар Аль-Джаафарі прибув на переговори сьогодні вдень, але не зробив жодних заяв.

"Це повний провал", - заявив західний дипломат, який побажав залишитися неназваним, і описав ситуацію як благо для уряду Асада.

"Вони повністю на гачку. З ким вони збираються говорити? Якщо ви хочете брати участь у переговорах, ви повинні мати партнера. Це прекрасний привід для влади показати, що вони готові", - сказав він.

Ще один серйозний фактор - курди, які контролюють значну частину північного сходу Сирії і виявилися однією з небагатьох груп, здатних завоювати територію, яку зараз контролює "Ісламська держава".

Курди були виключені з переговорів після того, як на цьому наполягла Туреччина. Курди говорять, що їх відсутність означає, що переговори приречені на провал.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.