Румунія пропонує розмістити в Чорному морі нову флотилію НАТО

Четвер, 11 лютого 2016, 11:28

Румунія розробляє стратегічний план, що передбачає створення нового військово-морського угруповання НАТО в Чорноморському басейні.

Про це повідомляє Всесвітня службі радіо Румунія.

Міністерство оборони Румунії винесе цей проект на обговорення партнерів по НАТО найближчим часом і він є одним з пріоритетів країни в 2016 році.

"Це природне продовження сухопутної присутності союзників, над яким ми працюємо в цілях оборони і стримування, котрий буде обговорюватися і на саміті НАТО та розроблятиметься за прикладом вже існуючих постійних військово-морських сил НАТО", - сказав румунський міністр оборони Міхня Моток.

Теоретично, це припускатиме наявність постійного флоту військових кораблів в Чорному морі, готових відреагувати, якщо вимагатиме міжнародна обстановка.

Увійти до складу нового військово-морського угруповання можуть окрім ВМС Румунії, Болгарії і Туреччини, також військові кораблі США, Німеччини та Італії.

Не виключається й співпраця з ВМФ Грузії та України, враховуючи те, що вони неодноразово брали участь у військово-морських навчаннях НАТО в акваторії Чорного моря.

Після анексії Криму в акваторію Чорного моря регулярно заходять військові кораблі США, Великої Британії та інших нечорноморських країн-членів НАТО, які проводять навчання з кораблями ВМС країн-членів НАТО і країн-партнерів, зокрема України та Грузії.

Військові судна нечорноморських країн, згідно з положеннями Конвенції Монтре, можуть перебувати в акваторії Чорного моря не більше 21 доби, тому вони зможуть входити до нової Чорноморської флотилії НАТО лише на ротаційній основі.

НАТО вже має два активні флоти. Один в Атлантиці, до якого входять кораблі шести країн, включаючи Португалію, Канаду і США. Другий флот знаходиться в Середземному морі і складається з військових кораблів Туреччини, Італії та Німеччини.

Напередодні генсек Єнс Столтенберг заявив, що НАТО посилює військову присутність у Чорному морі і уважно стежить за ситуацією в регіоні, оцінюючи можливі наслідки для країн-членів Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.