ЄК відкриває справу проти Польщі через закон про Конституційний суд

Середа, 13 січня 2016, 14:45

Європейська комісія відкриє справу проти Польщі щодо закону про Конституційний суд, який був підданий критиці як такий, що суперечить основоположним принципам верховенства права.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, повідомляє Associated Press.

За його словами, "Єврокомісія проведе попередню оцінку даного питання щодо відповідності правовим нормам". Це перший крок у затяжній процедурі, яка в кінцевому рахунку може призвести до відкликання права голосу Польщі в ЄС.

Тіммерманс підкреслив, однак, що ЄС в першу чергу буде домагатися діалогу з Польщею. 

Раніше міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Єврокомісія не прийматиме жодного формального рішення щодо Польщі за результатами закритого засідання, яке відбудеться у середу.

Після ухвалення у Польщі закону про ЗМІ, розкритикованого ЄС, у німецькому Бундестазі закликали Європейський Союз запровадити санкції проти Польщі.

Раніше повідомлялося, що представники Польщі та ЄС провели у Варшаві переговори щодо змін у законі про Конституційний суд, а також поправок до закону про теле - і радіомовлення.

У Польщі парламент прийняв закон, що змінює функціонування Конституційного суду, і це викликає побоювання з приводу авторитаризму правлячої партії "Право і справедливість".

Відтепер для прийняття будь-якого рішення КС необхідно дві третини голосів серед 15 конституційних суддів, а не простою більшістю голосів, як було раніше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.