Суд РФ вперше розгляне звернення про право не виконувати рішення ЄСПЛ

Вівторок, 2 лютого 2016, 10:38

До Конституційного суду Росії надійшло перше звернення Мін'юсту РФ про можливість невиконання рішення Європейського суду з прав людини.

Про це повідомляє Комерсант.

Уповноважений РФ при ЄСПЛ Георгій Матюшкін розповів, що запит стосується постанови ЄСПЛ у справі "Анчугов і Гладков проти Росії" від 4 липня 2013 року про те, що чинна в Росії абсолютна заборона для ув'язнених голосувати на виборах суперечить Європейській конвенції.

Як зазначено в електронній базі звернень, що надійшли до КС РФ, запит Мін'юсту зареєстрований та перебуває на попередньому вивченні в секретаріаті суду.

Це стало першим запитом після набуття чинності в Росії в грудні 2015 року закону про можливості визнавати нездійсненними рішення міжнародних судів, в першу чергу, ЄСПЛ, якщо вони суперечать конституції РФ.

Голова КС РФ раніше вже заявляв, що це рішення суперечить ч. 3 ст. 32 Конституції РФ. В свою чергу голова ЄСПЛ Гвідо Раймонді минулого тижня заявив, що "якщо національна правова система не дозволяє прийняти рішення ЄСПЛ, то держава не може залишатися в Раді Європи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.