У Словаччині скандал навколо фірми, повʼязаної з українським ЄДАПСом

Вівторок, 23 лютого 2016, 12:50

Напередодні парламентських виборів у Словаччині розгортається скандал навколо державних субсидій для фірми RKN Global, яку повʼязують з діяльністю скандально відомого українського консорціуму ЄДАПС.

Низка журналістських розслідувань свідчить про те, що діяльність RKN Global пов'язана з українськими бізнеменами з кримінальним минулим.

Так, видання SME economy в публікації про реалізацію великого інвестиційного проекту вартістю 89 млн євро у місті Банська Бистриця перш за все звертає увагу на те, що технологічними партнерами маловідомої фірми RKN Global є українські компанії, що були частиною скандально відомого українського консорціуму ЄДАПС.

В публікації підкреслюється, що проти голови консорціуму ЄДАПС Олександра Васильєва і голови наглядової ради Юрія Сидоренка в США проводилось розслідування за звинученнями у корупції. Американський суд їх звільнив, оскільки вони здійснили свої злочини не на території США. 

Видання також повідомляє про те, що власником RKN Global може бути екс-голова Інтерполу Рональд Нобл, з яким про інвестиції домовлявся особисто Фіцо.

У статті видання Dennik також відзначається, що переговори між урядом Словаччини та RKN Global тривали з вересеня минулого року, коли RKN Global була представлена у Словаччині як українське підприємство.

Видання посилається при цьому на інформацію економічного відділу посольства Словаччини в Україні, де наводяться дані про презентацію інвестиційного проекту з побудови будівництво фабрики з виробництва електронних документів.

Словацький керуючий директор RKN Global ltd. Алан Буріс є співвласником кількох підприємств в Україні. Також видання вказує на інші ознаки наявності "українського сліду" в діяльності компанії, зокрема, інформацію про співпрацю з компаніями з ЄДАПСу.

Підкреслюється, що одна з компаній, з якими RKN Global  співпрацювала в Україні, називається VTI. Компанія з такою назвою VTI Service Ltd., зареєстрована у Словаччині, і наразі її керівником вказаний Алан Буріс, що представляє інтереси RKN Global.

Також вказується, що співвласниками словацької компанії є двоє громадян України.

Раніше повідомлялося, що словацький уряд виділить субсидії для інвестиційного проекту фірми, яка повʼязана зі скандально відомим українським консорціумом ЄДАПС. В Уряд Роберта Фіцо будь-які підозри у корупції відкидають і вважають їх елементом політичного тиску напередодні виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.