УВКБ ООН вкотре висловив стурбованість міграційною угодою ЄС та Туреччини

Вівторок, 22 березня 2016, 08:50

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив, що ретельно перевірить на відповідність нормам міжнародного права спірну угоду між ЄС та Туреччиною про реадмісію мігрантів.

Про це повідомляє EurActiv.

"Диявол приховується у деталях цієї угоди. Йдеться, зокрема, про те, яким чином вона буде реалізована і ми повинні уважно спостерігати за тим, що буде відбуватися з мігрантами протягом найближчих днів", – повідомив Гранді під час свого візиту до Оттави.

В першу чергу стурбованість Верховного комісара викликає пункт угоди, який стосується так званого обміну мігрантами (як відомо, ЄС та Туреччина домовились, що всі мігранти, які будуть прибувати до Греції після 20 березня будуть вислані до Туреччини, натомість країни ЄС прийматимуть сирійських біженців з таборів у Туреччині в пропорції "1:1").

Гранді наголосив, реалізація цього пукнту угоди має "гарантувати право біженцям на отримання захисту". Це стосується також того, що не можна повертати біженців до країни походження всупереч їхній волі.

Він також додав, що біженців не можна утримувати під вартою, і всі вони мають право подати  прохання про надання притулку. 

Як повідомлялося, ЄС та Туреччина досягли угоди, покликаної зменшити потік мігрантів до Європи. Згідно з угодою, країни ЄС почнуть повертати мігрантів, які прибули після 20 березня, до Туреччини з 4 квітня.

Сторони також домовилися прискорити виділення ЄС 3 млрд євро, вже обіцяних на підтримку біженців у Туреччині, і надати ще 3 млрд до 2018 року, коли Анкара складе список проектів, що можуть потребувати фінансування.

Раніше повідомлялося, що після досягнення попередніх домовленостей між ЄС та Туреччиною на початку березня, УВКБ ООН відразу відреагував на них і закликав обидві сторони дотримуватися норм міжнародного права.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: