Туреччина примусово вивозить сотні сирійських мігрантів – правозахисники

П'ятниця, 1 квітня 2016, 08:17

Масові факти примусового повернення Туреччиною сирійських біженців в розорені війною райони Сирії зафіксували експерти Amnesty International (АІ).

Про це з посиланням на дані звіту організації пише Deutsche Welle.

Так, за інформацією організації, з середини січня кількість висланих сирійських мігрантів, у тому числі дітей та вагітних жінок, сягнула кількох тисяч.

Відзначається, що факти депортації зафіксовані на тлі ухвалення на екстреному саміті в Брюсселі 18 березня ЄС і Туреччиною угоди про реадмісію мігрантів. За цією угодою держави Євросоюзу домовилися про розподіл 72 тисяч сирійських біженців з турецької території в обмін на те, що Анкара прийме у себе нелегальних мігрантів з території Греції.

У звіті також зазначається, щодня з південних прикордонних провінцій Туреччини влад висилає групи біженців кількістю до ста осіб. В Amnesty International вважають, що подібні дії турецької влади свідчать про "фатальні помилки, які були допущені при укладанні угоди між турецькою стороною і Брюсселем".

Правозахисники стверджують, що Туреччина не є країною, "безпечною для сирійських біженців", і "стає все менш безпечною з кожним днем".

"Є реальний ризик того, що "деяких з тих, кого ЄС направить назад в Туреччину, спіткає та ж доля", - підкреслив директор європейських і центральноазіатських програм Amnesty International Джон Далхайзен.

Окрім того, фахівці AI звертають увагу на погані умови в таборах для біженців біля кордону з Сирією. Критикують вони також і той факт, що турецька влада все частіше відмовляє мігрантам в необхідній реєстрації, без якої ті фактично не мають жодних прав, зокрема, на медичні послуги.

Раніше повідомлялося, що в понеділок 4 квітня першу партію мігрантів з 500 осіб мають повернути з Греції до Туреччину на умовах угоди між ЄС та Туреччиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.