Проект закону про позасудову конфіскацію, розкритикований ЄС, відхилений комітетом Ради

Середа, 13 квітня 2016, 15:44

Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності сьогодні прийняв рішення рекомендувати зняти з розгляду законопроект №4057 про спеціальну конфіскацію активів без вироку суду.

Про це повідомила народний депутат Олена Сотник на своїй сторінці у Facebook.

Крім того, комітет підготував постанову рішення про те, що постанова ВР щодо прийняття законопроекту №4057 за основу втратила чинність.

У коментарі "Українській правді" Сотник додала, що ймовірність зняття цього документу з розгляду Ради висока, оскільки навіть його автори визнали невідповідність законопроекту конвенції з прав людини та іншим нормам.

За її словами, на засіданні комітету був присутній представник авторів, депутат від БПП Іван Вінник, який заявив, що розуміє недосконалість законопроекту і висловив готовність співпрацювати з європейськими експертами для створення іншої концепції.

Сотник додала, що комітет не розглядав поправки до цього закону.

"Всім вже стало зрозуміло, що законопроект є неконституційним і рішення про його скасування однозначно буде підтримано в залі парламенту", – впевнена вона.

Як повідомлялося, Рада Європи оприлюднила коментар, згідно із яким законопроект №4057 про позасудову конфіскацію у разі його прийняття Верховною радою в його теперішньому вигляді суперечив би багатьом вимогам Європейської конвенції з прав людини та протоколів до неї.

Представництво ЄС в коментарі "Європейській правді" розкритикувало проект, заявивши, що Україна робить кроки до запровадження "жорсткого законодавства... без захисту права на чесний суд та право власності". 

Представництво ЄС нагадало, що в останні місяці Рада затвердила законодавство про спецконфіскацію єврпейського зразка, виконавши тим самим "безвізові вимоги" ЄС. Дипломати вважають, що підхід, запропонований у проекті 4057, погіршує законодавство в даній сфері.

Зі свого боку, комітет Верховної ради з питань національної безпеки і оборони, очолюваний Сергієм Пашинським, закликав прийняти законопроект №4057 про позасудову конфіскацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.