В Ісландії новий прем'єр і дострокові вибори після офшорного скандалу

Четвер, 7 квітня 2016, 08:56

Уряд Ісландії назвав нового прем'єр-міністра і призначив дострокові вибори на осінь після відставки прем'єр-міністра Сігмундура Гуннлаугссона, який залишив посаду після скандалу із панамськими офшорами.

Про це повідомляє Reuters.

Уряд очолив міністр сільського господарства та рибальства Сігурдур Інгі Йоханнссон, проте поки неясно, чи задовольнить таке рішення  тисячі ісландців, які під час вуличних протестів на цьому тижні вимагали від уряду негайно подати у відставку для проведення дострокових виборів.

Йоханнссон розповів журналістам, що уряд і надалі буде продовжувати великі проекти останніх трьох років, найбільшим із яких є скасування обмежень на рух капіталу.

Опозиція намагається пришвидшити нові вибори через голосування про недовіру уряду, що може призвести до корінних політичних зсувів, адже опозиційна Піратська партія має зараз найбільшу підтримки виборців, ніж коли-небудь.

Як повідомлялося, Гуннлаугссон та його дружина стали одними з фігурантів розслідування міжнародних журналістів щодо  іменитих власників великих офшорів.

Напередодні тисячі ісландців вийшли на протести з вимогою відставки прем'єр-міністра країни.

Гуннлаугссон раніше відмовився подавати у відставку через причетність до офшорної компанії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.