Грибаускайте розкритикувала новий план Єврокомісії щодо мігрантів

Четвер, 7 квітня 2016, 16:11

Президент Литви Даля Грибаускайте розкритикувала окремі положення плану Єврокомісії щодо нової системи розподілу біженців і надання притулку всередині ЄС.

Про це вона заявила в інтервʼю литовському радіо, повідомляє Valstietis.

Коментуючи інформацію про пропозиції Єврокомісії щодо зміни існуючої так званої Дублінської системи розподілу біженців, президент Литви наголосила на тому, що ця система має достаньо механізмів для ефективного регулювання потоку мігрантів, які просто не використовуються.

"Там (в Дублінській угоді щодо розподілу мігрантів) багато пунктів, і всі вони є дуже прийнятними для нас, тому я скептично ставлюся до пропозиції Європейської комісії докорінно змінити Дублінську систему, тим більше, що нинішня система має багато інструментів, які можна краще використовувати.

Тож краще зміцнювати існуючі правила надання притулку", – відзначила вона.

Також Грибаускайте підкреслила, що Литва не може прийняти запропонований Єврокомісією постійний механізм розподілу шукачів притулку, тому що це суперечить принципу добровільного прийому біженців (країнами ЄС) і створить додатковий стимулюючий фактор для "нових потоків біженців до Європи".

Окрім того, на думку президента Литви, не варто радикально змінювати існуючі механізми розподілу мігрантів, допоки "зовнішні кордони ЄС не повністю захищені".

Раніше повідомлялося, що Європейська комісія у середу, 6 квітня, представила план реформування європейської політики з надання притулку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.