"Венеціанка" розкритикувала польський закон про стеження

П'ятниця, 10 червня 2016, 17:37

Венеціанська комісія розкритикувала нову редакцію ухваленого польським урядом закону про розширення повноважень поліції. 

Про це повідомляє Польське радіо.

На думку експертів комісії, повноваження, які надає закон поліції відносно стеження за громадянами, "занадто широкі".

Члени комісії порадили запровадити додатковий контроль повноважень, що стосуються стеження, яку може вести поліція і органи безпеки.

"Багато країн стоять перед загрозою тероризму і організованої злочинності. Відповідно до ЄСПЛ, деякі країни є полем для маневрів, коли йдеться про рішення, що стосуються рівноваги між безпекою і свободою. Не тільки Польща була розкритикована за те, яким чином ця рівновага була досягнута", - написано у висновку.

Венеціанська комісія також заявила, що умови ведення таємного стеження, описані в законі, є недостатніми для того, щоб "уникнути зловживань і невиправданого втручання в особисте життя громадян".

Раніше повідомлялося, що Венеціанська комісія визнала, що зміни до закону про Конституційний суд в Польщі загрожують демократії та принципам верховенства права.

У висновках комісії йдеться про те, що рішення Конституційного від 9 березня про визнання неконституційними змін до законодавства про трибунал є цілком законними.

Також комісія розкритикувала польський уряд за відмову від публікації останнього рішення Конституційного суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.