Transparency International вимагає від України не відкладати е-декларування

Середа, 10 серпня 2016, 13:08

Україна не повинна відкладати запуск електронної системи моніторингу активів політиків і держслужбовців, яка є однією з ключових умов для отримання безвізового режиму з Євросоюзом.

Про це йдеться у заяві глобальної організації по боротьбі з корупцією Transparency International (TI).

В організації нагадали, що у червні під час зустрічі керівника ТІ Хосе Угаса з президентом України Петром Порошенком останній висловлював наміри запустити електронне декларування у серпні.

"Настав час для України вжити серйозних заходів по боротьбі з епідемією корупції в політичних і ділових колах. Президент Порошенко казав, що ця проста електронна платформа буде запущена в серпні, і що всі, хто брехав у деклараціях, нестимуть кримінальну відповідальність", - заявив Угас.

Глава ТІ наголосив, що президент Петро Порошенко повинен тримати своє слово, незважаючи на опозицію тих, хто виступає проти прозорості.

 "Якщо система не буде введена в експлуатацію, світ побачить, що президент Петро Порошенко несерйозно ставиться до боротьби з корупцією і приведення корумпованих політиків і чиновників до відповідальності" - заявив Хосе Угас.

Крім того, нагадують у Transparency International , відсутність вчасного запуску системи електронного декларування також буде впливати на перспективи України в отриманні безвізового режиму з Європейським Союзом.

Нагадаємо, в ЄС раніше наголосили на важливості дотримання Україною обіцянки про початок роботи системи 15 серпня: "Успішний запуск системи електронного декларування являє собою вкрай важливу частину зусиль щодо боротьби з корупцією. Дедлайн, встановлений на 15 серпні, має бути дотриманий".

Як повідомляла "Європейська правда", початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму.

Водночас, на початку серпня стало відомо, що Держспецзв'язок вже зірвав на кілька днів календарний план впровадження системи електронних декларацій. Від представників даної служби лунали заяви про неготовність системи до отримання необхідних атестатів щодо  захисту інформації.

В ООН заявили, що здивовані затримкою e-декларування нібито через "питання безпеки".

Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.