Партія Меркель втратила більшість у парламенті Берліна

Понеділок, 19 вересня 2016, 08:09

У Берліні відбулися вибори в регіональний парламент за результатами яких поточна коаліція соціал-демократів і християнських демократів Ангели Меркель втратила більшість.

Про це повідомляє Spiegel.

Перемогла на виборах Соціал-демократична партія, яка набирає 21,6% голосів, що на 6,7% менше, ніж на виборах 2011 року.

Другим став Християнсько-демократичний союз – 17,6% (-5,75%). Для партії Меркель – це історичний антирекорд на виборах місцевого парламенту.

"Ліві" стали третіми із 15,6% голосів, покращивши свій минулий результат майже на чотири відсотки. Майже стільки ж набрали зелені  - 15,2% (-2,45).

Правопопулістська "Альтернатива для Німеччини", яка вперше бере участь у виборах, також потрапляє до парламенту, набравши 14,2% голосів. Шостою партією, яка потрапляє у парламент, стала Вільна демократична партія – 6,7% (+4,9%).

попередні результати голосування

Попередні результати голосування засвідчили, що ХДС та СДПН не зможуть вдвох створити коаліцію у берлінському регіональному парламенті. Для цього їм потрібно залучати союзників.

Раніше всі партії заявили, що не об’єднуватимуться з "Альтернатива для Німеччини" (AfD), тож найбільш вірогідний союз ХДС та СДПН із "Лівими" або "Зеленими".

Між тим, німецькі ЗМІ не виключать, що партія Меркель може опинитися і поза коаліцією, яку створять СДПН, "Зелені" та "Ліві".

Як відзначає Deutsche Welle, вибори засвідчили, що навіть після 27 років з моменту падіння Берлінського муру столиця Німеччини залишається політично розділеною навпіл.

Найбільш виразно різницю в електоральних симпатіях жителів східної і західної частини Берліна помітні у результатах партії Меркель та Лівої партії.

У східному Берліні Ліва партія фінішувала першою, здобувши більше 25% голосів виборців, в той час як у західній частині міста за неї віддали свої голоси 10,4%. ХДС натомість здобула 20,8% голосів у західному Берліні і лише 13%  - у східному.

Як повідомлялося, два тижні тому AfD дебютувала на виборах у федеральній землі Мекленбург - Передня Померанія, де здобула понад 20% голосів виборців.

У той же час решта партій, що вже багато років були представлені в місцевому Ландтазі, втратили по кілька відсотків підтримки. ХДС опинилася на третьому місці, набравши менше 20% голосів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.