Форум громадянського суспільства: політики мають уникати спроб дискредитації е-декларування

Четвер, 8 вересня 2016, 14:36

Політики мають утримуватися від спроб дискредитації системи електронного декларування під приводом її "технічної недосконалості" чи будь-яким іншим приводом.

Про це йдеться у заяві Української національної платформи (УНП) Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, яка об’єднує близько двохсот організацій.

"А небайдужа громадськість, зі свого боку, з розумінням поставиться до об'єктивних труднощів, і не лише технічних, з якими стикаються державні службовці, уперше заповнюючи електронні декларації", - йдеться у заяві.

У заяві відзначається, що труднощі, які супроводжували запуск системи, перенесення його термінів, хвиля різноспрямованої критики в медіа вже засвідчили великий конфліктний потенціал цього процесу, для подолання якого особливо потрібні виваженість і обережність у рішеннях та висловлюваннях, як з боку політиків, так і збоку громадських активістів.

"Політиканство і ворожнеча - не найкраще тло для фундаментальних змін в антикорупційній політиці", - зазначається в документі.

Відзначається той факт, що запровадження електронного декларування суттєво впливає на звичний спосіб життя сотень тисяч державних службовців, адже запроваджується безпрецедентний рівень відкритості інформації про їхнє майно та фінансові накопичення.

"Тому ми вважаємо, що потрібно сприяти створенню у суспільстві атмосфери довіри і підтримки для декларантів - суспільству варто подбати про те, щоб зміни сприймались як крок до побудови справедливого порядку, а не як засіб пошуку ворогів у лавах державних службовців. З іншого боку, ми розуміємо занепокоєння громадськості, яка остерігається протидії електронному декларуванню з боку корумпованих політиків", - наголошується у заяві.

Як повідомлялося, народний депутат від "Народного фронту" Тетяна Донець подала законопроект із змінами до закону "Про запобігання корупції", які фактично "вбивають" систему е-декларування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: