У Німеччині занепокоєні можливим втручанням Росії у вибори - глава розвідки

Середа, 16 листопада 2016, 13:33

Німецький уряд занепокоєний тим, що Росія може спробувати втрутитися у хід національних виборів у Німеччині наступного року.

Про це в інтерв'ю Reuters заявив глава внутрішньої розвідки "Федеральної служби захисту конституції Німеччини" Ханс-Георг Маасен.

Маасен нагадав про гучну минулорічну справу, коли російські ЗМІ повідомили про "дівчину з Берліна російського походження", яка нібито була викрадена і зґвалтована мігрантами. А згодом німецький уряд спростував цю інформацію.

"Це може знову повторитися наступного року і ми занепокоєні", - заявив Маасен.

"У нас склалося враження, що це частина гібридної загрози, яка прагне вплинути на громадську думку і процес прийняття рішень", - додав він.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель минулого тижня озвучила подібні побоювання, заявивши, що з'явилися ознаки інтернет-атак і дезінформаційних кампаній з Росії.

Маасен зазначив, що дуже важливо публічно викривати такі кампанії.

"Коли люди розуміють, що інформація, яку вони отримують, є неправдою, то тоді токсична брехня втрачає свою ефективність", - додав він.

Нагадаємо, 16 січня в сюжеті російського "Першого каналу" про тимчасове призупинення Австрією дії Шенгенської угоди через випадки насильства в Німеччині, розповіли про неповнолітню дівчинку Лізу з російськомовної родини, яку нібито викрали і зґвалтували імовірно мігранти з країн Близького Сходу.

Проте згодом стало відомо, що відео, яке показав "Перший канал", не має відношення ні до історії зі "зґвалтуванням" - ролик був опублікований на YouTube ще у вересні 2009 року.

Поліція Берліна заявила, що повідомлення про викрадення та зґвалтування мігрантами російської дівчинки, поширені ЗМІ РФ, виявилися помилковими.

Однак, у Росії цю історію продовжували розкручувати, а 26 січня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров закликав Берлін "не замітати під килим історію з Лізою". Чи має Кремль докази по "справі Лізи", Лавров не уточнив.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що використанню дівчинки для політичної пропаганди немає виправдань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.