На виборах у Македонії з незначним відривом лідирує правляча партія

Інфографіка
Понеділок, 12 грудня 2016, 10:00

На парламентських виборах у Македонії найбільше голосів здобули дві основні політичні партії – правляча ВМРО-ДПМНЕ екс-прем’єра Ніколи Груєвського і опозиційна соціал-демократична СДСМ.

Результати підрахунку 99,7% голосів наводить сайт Державної виборчої комісії Македонії.

Згідно з ними, правляча партія набирає 38,06% голосів, опозиція – 36,69%.

Явка на виборах у Македонії склала 66,88%.

 

Варто зазначити, що з оприлюдненням перших результатів виборів обидві партії заявили про свою перемогу, повідомляє македонське агентство Meta.mk.

"Від імені центрального штабу СДСМ я закликаю всіх іти до будинку уряду і святкувати перемогу" заявив лідер партії Стефан Богоєв.

Екс-прем’єр і лідер ВМРО-ДПМНЕ Нікола Груєвський також заявив про перемогу.

"Я дякую громадянам, які показали свою підтримку ВМРО-ДПМНЕ, що стала переможцем виборів у Македонії" - заявив екс-прем’єр.

Наразі обидві партії отримують по 51 місцю у парламенті, який всього має 123 місця. Оглядачі прогнозують, що формування нового уряду буде складним і багато залежатиме від того, до кого приєднається партії албанських меншин - Демократичний союз за інтеграцію, яка на виборах здобула 7,3% і може розраховувати на 8-9 місць, новостворена партія БЕСА, що здобула 4,87% і може претендувати на 5 місць, Альянс за албанців з 2,95% (3 місця) а також Демократична партія албанців з 2,61% (2 місця).

Як відомо, дострокові вибори у Македонії були спочатку призначені на 24 квітня, однак через незабезпечення необхідних умов були перенесені на 5 червня.

Згодом Конституційний суд Македонії призупинив підготовку до виборів 5 червня, а депутати ухвалили рішення скасувати дострокові парламентські вибори. Зрештою політичні партії досягли домовленості про проведення виборів 11 грудня.

Проведення виборів має покласти край політичній кризі в Македонії, яка розгорілася після скандалу з прослуховуванням.

Зокрема, опозиція заявивла про наявність таємних аудіозаписів, які велися з лютого 2015 року та свідчать про те, що тодішній прем’єр Нікола Груєвський, що знаходився при владі з 2006 року, наказав вести незаконне стеження за 20 тисячами осіб, включаючи міністрів.

Як відзначала опозиція, записи містять компрометуючі свідчення проти багатьох високопоставлених чиновників.

Груєвський наполягав, що записи були "сфабриковані" невідомими іноземними спецслужбами і віддані опозиції, щоб дестабілізувати ситуацію в країні.

До врегулювання кризи в країні долучився Євросоюз – за його посередництва було укладено угоду, яка передбачала проведення дострокових виборів, Нікола Груєвський же подав у відставку у січні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.