Чорногорія має докази участі державних органів РФ у підготовці перевороту

Понеділок, 20 лютого 2017, 10:42

Спеціальний прокурор Чорногорії Мілівоє Катніч заявив, що деякі державні структури Росії причетні до підготовки путчу в день парламентських виборів минулого року.

Про це повідомляє РТС.

"Раніше ми мали докази того, що переворот готували націоналістичні структури, а зараз вже є докази того, що до підготовки були причетні й російські державні структури на певному рівні", – відзначив Катніч.

За його словами, влада РФ має провести розслідування на підставі тих доказів, які наразі відомі слідству.

Серед організаторів путчу Катніч називає Едуарда Широкова, "колишнього заступника російського військового аташе в Польщі, який був висланий з країни за шпигунство в 2014 році".

Ключовим свідком прокуратури Чорногорії є Олександр Сінджеліч. За словами Сінджеліча, Широков запросив його до Москви і там скерував на виконання завдання.

Головною метою путчу, за показаннями свідка, було не допустити вступу Чорногорії до НАТО.

Нагадаємо, 16 жовтня в день парламентських виборів у Чорногорії заарештували 20 громадян Сербії, звинувативши їх у плануванні збройних нападів на державні установи.

Опозиційні партії заявили, що вся операція була сфабрикована, і звинуватили прем’єра Міло Джукановича у використанні служб безпеки для продовження свого керівництва країною, яке триває вже чверть століття.

Перед голосуванням Джуканович заявив, що Росія фінансує опозицію для того, щоб зірвати майбутнє членство Чорногорії у НАТО.

У листопаді Міло Джуканович звинуватив проросійську опозицію у безпосередній причетності до сценарію силової зміни влади в країні і його вбивства у день виборів.

Зараз двох підозрюваних розшукує Інтерпол. У них є російське громадянство, і вони, як стверджує The Telegraph, курирували підготовку до держперевороту.

Раніше прокуратура Чорногорії називала двох росіян - Едуарда Широкова і Володимира Попова - організаторами спроби держперевороту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.