У Македонії прихильники колишньої правлячої партії штурмували парламент

фото
П'ятниця, 28 квітня 2017, 08:12

У столиці Македонії, місті Скоп'є, демонстранти, які підтримують колишню правлячу партію VMRO DPMNE, штурмували парламент і атакували опозицію.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Причиною для цього стало обрання спікером парламенту етнічного албанця Талата Джафері.

Протестувальники увірвалися в будівлю після того, як колишня опозиція на чолі з соціал-демократами (SDSM), обрала спікера парламенту у спробі сформувати уряд.

фото - balkaninsight.com 

Щонайменше дев'ять осіб отримали поранення. Принаймні чотири депутати, всі від нової парламентської більшості, у тому числі лідер соціал-демократів Зоран Заєв, отримали травми.

Штурм почався після 6 вечора за місцевим часом, коли 67 депутатів у 120-місцевому парламенті обрали нового спікера парламенту – наступний крок на шляху до створення нової опозиції і правлячої коаліції.

Протестувальники, деякі з чорними капюшонами на головах, зайняли зал для прес-конференцій прес-залі, і атакували депутатів, які опинилися всередині.

фото - balkaninsight.com 

Протестувальники також увійшли в зал пленарних засідань, де співали патріотичні пісні і скандували гасла за нові вибори. Цього вимагає і партія VMRO DPMNE.

Після цього до будівлі направили підрозділи поліції, які використали в тому числі димові гранати, щоб видворити протестувальників з будівлі і евакуювати депутатів та інших журналістів, які були всередині.

Президент Македонії Георге Іванов, який підтримує VMRO DPMNE, у короткому телезверненні закликав до спокою.

"Я закликаю лідерів парламентських партій прийти завтра до мене в офіс, щоб ми вирішили цю ситуацію", - сказав Іванов.

У свою чергу соціал-демократи заявили, що Іванов був "частиною сценарію" відповідальних за насильство і блокування мирного переходу влади після позачергових виборів 11 грудня.

Нагадаємо, 1 березня президент Македонії офіційно відмовив лідеру опозиції Зорану Заєву у праві сформувати уряд, незважаючи на те, що лідер соціал-демократів заявив про те, що має парламентську більшість, необхідну для цього.

Іванов мотивував це рішення тим, що соціал-демократи домовилися про формування уряду з албанської партією, а це загрожує "суверенітету, територіальній цілісності і незалежності Македонії".

Заєв звинуватив президента країни у "державному перевороті".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.