Глава МЗС Литви: тиск на Туреччину не принесе користі, необхідний діалог

П'ятниця, 28 квітня 2017, 10:19

Європейський союз має продовжувати переговори з Туреччиною, незважаючи на заклики припинити діалог після референдуму про розширення повноважень президента Реджеп Таїпа Ердогана.

Про це заявив глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС на Мальті.

"Туреччина залишається ключовим гравцем у регіоні, і ми маємо вести діалог, не думаю, що якісь санкції або тиск будуть корисними. Вони наші партнери, члени НАТО, ми маємо вести переговори. Немає сенсу збільшувати прірву між ЄС та Туреччиною, це не раціонально і не принесе користі нікому", - сказав Лінкявічюс.

Він наголосив, що Туреччина все ще залишається країною-кандидатом на вступ до ЄС, поки не було прийнято інше рішення.

"Я аж ніяк не захищаю те, що відбувається в Туреччині, але якщо ви вважаєте, що ми маємо припинити діалог і порвати зв’язки, я з цим не згоден", - додав він.

Як відомо, на референдум у Туреччині, який відбувся 16 квітня, було винесене питання змін до конституції, за якими президент Реджеп Таїп Ердоган отримує всю повноту влади в країні.

Турецька опозиція вимагала скасувати результати референдуму через масові порушення, але Верховний суд Туреччини відмовився розглядати їхній позов.

У звіті спостерігачів ОБСЄ та Ради Європи йдеться, що референдум у Туреччині не відповідав демократичним стандартам, які унормовують Рада Європи та ОБСЄ. Зокрема, понад 2,5 мільйона голосів були підтасовані

У Європарламенті через проведений референдум закликали припинити переговори про членство Туреччини в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.