Парламент Литви визнав нову білоруську АЕС загрозою нацбезпеці країни

Четвер, 15 червня 2017, 13:20

Сейм Литви ухвалив закон, згідно з яким атомну електростанцію Білорусі, яка будується в Островецькому районі країни визнано загрозою національній безпеці Литовської Республіки.

Про це повідомляється на сайті Сейму Литви.

104 депутати одноголосно проголосували за ухвалення закону, який визнає, що АЕС, яка будується в Республіці Білорусь, в Островецькому районі, становить загрозу для національної безпеки Литовської Республіки.

За словами глави парламентського Комітету національної безпеки і оборони Литви Вітаутаса Бакаса, прийнятий закон матиме велике значення.

Нагадаємо, білоруська АЕС зводиться в Островецком районі Гродненської області за російським проектом "ВВЕР-1200". Вона буде складатися з двох енергоблоків потужністю 1200 МВт кожен. Пуск першого енергоблока запланований на 2019 рік. Генпідрядником будівництва АЕС є "Атомстройекспорт" (структура "Росатому").

Литовський уряд вважає, що БелАЕС будується з порушенням правил безпеки, також він стурбований тим, що станція може ускладнити синхронізацію ЛЕП Балтійських країн із Західною Європою. З метою ускладнити будівництво станції уряд Литви обіцяє не впускати електроенергію, вироблену на цій станції, і закликає піти на такий же крок інші країни регіону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.