Посол Угорщини сподівається, що буде знайдено спільне рішення щодо закону про освіту

П'ятниця, 29 вересня 2017, 12:57

Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень висловлює сподівання на знаходження з Україною спільних рішень щодо статті нового українського закону про освіту, яка стосується мов національних меншин.

Про це він сказав на прес-конференції щодо культурних подій осені 2017 року, які відбуватимуться за підтримки посольства, повідомляє УНІАН.

"Напевно, сьогодні ви бачите в пресі, що ми зараз переживаємо не надто легкий період угорсько-українських стосунків", - заявив Кешкень.

"Я дуже сподіваюсь на те, що ми перейдемо цей етап, і також нам вдасться знайти спільне рішення для тих проблемних питань, які є предметом спорів", - зазначив посол.

Раніше повідомлялося, що Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Верховна рада ухвалила цей закон 5 вересня. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": "Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє Українита "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: