Посол Угорщини очікує, що "Венеціанка" виявить порушення у законі про освіту

П'ятниця, 29 вересня 2017, 14:28

Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень очікує, що Венеціанська комісія виявить порушення прав національних меншин у законі про освіту в Україні.

Про це він сказав журналістам сьогодні, 29 вересня, повідомляє УНІАН.

"Ми очікуємо, що Венеціанська комісія попередить Україну: за якими статтями, за якими пунктами закон суперечить різним міжнародним документам", - заявив посол.

Водночас він не став говорити, якою буде позиція Угорщини в тому разі, якщо Венеціанська комісія не знайде порушень прав національних меншин в українському законі про освіту.

Посол заявляє, що у всіх міжнародних документах сказано, що "зменшити права не можна". "До цього часу, від садочка до університету, було можливо навчатися угорською мовою, рідною мовою. Після цього не буде - це зменшення", - заявив дипломат.

Кешкень стверджує, що український закон про освіту в частині мов нацменшин суперечить також Конституції України, всім двостороннім угодам і міжнародним угодам.

Також він сказав, що український закон суперечить Угоді про асоціацію України і Європейського Союзу.

Раніше посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень висловив сподівання на знаходження з Україною спільних рішень щодо статті нового українського закону про освіту, яка стосується мов національних меншин.

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Верховна рада ухвалила цей закон 5 вересня. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": "Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє Українита "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.