Президент Іракського Курдистану йде у відставку з 1 листопада

Неділя, 29 жовтня 2017, 12:43

Президент Іракського Курдистану Масуд Барзані залишить свою посаду з 1 листопада.

Про це повідомляє Reuters.

Рішення про відставку було прийнято лише через декілька тижнів після проведення референдуму щодо незалежності курдської автономії, що спричинило кризу у стосунках з центральним урядом в Іраку.

Лист-звернення Барзані про відставку буде обговорюватися парламентом сьогодні, 29 жовтня.

Як відомо, 71-річний Барзані займає посаду президента з 2005 року. Востаннє вибори президента у регіоні пройшли у 2009 році, на яких переміг Барзані. Термін його повноважень минув у 2013 році, однак з того часу двічі продовжувався.

Як відомо, 25 вересня у курдській автономії Іраку пройшов референдум про підтримку незалежності. Референдум не було визнано ані центральним урядом Іраку, ані іншими країнами.

У відповідь іракські федеральні війська та союзні ополчення зайняли практично всю територію, яка перебуває за межами автономного округу з трьома провінціями на півночі, які контролюють курди.

Згодом іракські курдські лідери запропонували заморозити підсумки голосування на референдумі за незалежність, зробивши крок назад в умовах кризи, через яку Багдад направив війська до автономії.

Однак влада Іраку відмовилась прийняти пропозицію Курдистану заморозити підсумки референдуму про незалежність - Багдад вимагає анулювання результатів голосування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.