Суд виправдав екс-командувача боснійських мусульман, звинуваченого у воєнних злочинах

Понеділок, 9 жовтня 2017, 12:47

Суд Сараєва виправдав колишнього командувача боснійських мусульман в Сребрениці Насера Орича, якого звинувачували у воєнних злочинах.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Орича та ще одного відповідача звинувачували у вбивстві трьох військовополонених під час Боснійської війни, яка тривала з 1992 по 1995 рік.

Багато боснійських мусульман вважають Орича героєм війни за організацію оборони міста Сребрениця, де сербські війська пізніше вбили 8 тисяч мусульман. В той же час серби вважають його вбивцею.

У 2006 році Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії засудив Орича до двох років ув'язнення за те, що він, на думку суддів, вжив недостатніх заходів для захисту боснійських сербів під час подій у Сребрениці.

Проте у 2008 році Орич був виправданий трибуналом.

У 2014 році Сербія видала міжнародний ордер на арешт Орича, звинувативши його в організації "кількох атак на сербські села у районі Сребрениці, з метою зачистити їх від сербського населення шляхом залякування, тортур та вбивств".

Під час конфлікту в регіоні було вбито близько 2500 сербських цивільних осіб та військових.

Також його звинувачували у вбивстві сербських ув'язнених у 1992 році. Орича заарештували 2015 року у Швейцарії за ордером, виданим Сербією, проте екстрадований він був до Боснії та Герцеговини, де і постав перед судом.

Орич та інший відповідач не визнали себе винними. Насер Орич є одним з небагатьох боснійських мусульманських командирів, які постали перед судом за злочини, скоєні проти сербів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.