Македонія перейменує аеропорт – крок до вирішення суперечки з Грецією

Середа, 24 січня 2018, 20:37

Уряд Македонії перейменує головний аеропорт країни у столиці Скоп’є, який зараз названо на честь Олександра Македонського.

Про це заявив прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв після зустрічі з грецьким колегою Алексісом Ципрасом, повідомляє македонська служба Deutsche Welle.

Заєв також заявив, що буде змінена назва автомагістралі, яка з’єднує Македонію та Грецію.

"Уряд змінить назву аеропорту та шосе. Шосе буде називатися "Дружба". Наша діяльність показує нашу добру волю. Це свідчить про те, що у нас немає територіальних претензій. Вони (Греція, - ред.) демонструватимуть добру волю і дозволять нам розширити нашу співпрацю з ЄС та іншими міжнародними організаціями", ​​- сказав Заєв.

Нова назва аеропорту поки не відома. Розмови про перейменування велися ще минулого року, тоді македонські ЗМІ прогнозували, що його можуть назвати за географічним розташуванням, також фігурував варіант перейменування на честь Матері Терези.

За інформацією грецького сайту Kathimerini, Заєв та Ципрас близько трьох годин спілкувалися в кулуарах Всесвітнього економічного форуму у Давосу. Це була перша зустріч прем’єрів Македонії та Греції за останні сім років.

Зоран Заєв та Алексіс Ципрас у Давосі

Ципрас після зустрічі заявив, що сподівається зняти вето на членство Македонії в НАТО та інтеграцію до Європейського Союзу, вирішивши довготривалу суперечку між двома балканськими сусідами.

"Ми підтримаємо вашу країну пропозицією приєднатися до Адріатично-Іонічної ініціативи та ратифікувавши другу частину Договору про вступ до ЄС в грецькому парламенті", - сказав Ципрас.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в одної з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.