Грибаускайте: Будівництво АЕС в Білорусі на кордоні з Литвою створює ядерну загрозу

П'ятниця, 26 січня 2018, 14:43

Президент Литви Даля Грибаускайте наголошує, що будівництво за участі Російської Федерації атомної електростанції в Білорусі, біля кордону з Литвою, створює нетрадиційну ядерну загрозу.

Про це лідер Литви сказала на панельній дискусії "Центральна та Східна Європа: новий порядок денний для континенту?" в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі (Швейцарія), передає УНІАН.

Вона наголосила, що енергетична безпека важлива для Литви, бо біля кордону з Литвою на території Білорусі російською стороною будується атомна електростанція. "І вона може бути використана як ядерна загроза, як нетрадиційний вид зброї (як зброя масового знищення. - Ред.). Це є проблемою", - заявила президент Литви.

Також вона додала, що важливими пріоритетами є безпека і оборона Литви, тому що країна розташована на східному фланзі Північноатлантичного Альянсу і враховуючи торішні російсько-білоруські навчання "Захід-2017". Крім того, за її словами, забезпечення кібербезпеки має важливе значення, враховуючи нові виклики, які виникають у кіберпросторі.

"Ми дуже активні в Європейському Союзі й НАТО. Готуючись до саміту НАТО, Литва вже пропонує багато ідей щодо кібербезпеки, і ці ідеї приймаються європейцями й в НАТО. І ми продовжимо інвестувати (в безпеку), тому що наш досвід на кордоні чітко говорить, що це є нетрадиційна загроза, але ця загроза є навіть більш небезпечною, ніж пряма звичайна загроза, яка, імовірно, менше можлива", - сказала Грибаускайте.

Нагадаємо, Сейм Литви ухвалив закон, згідно з яким атомну електростанцію Білорусі, яка будується в Островецькому районі країни, визнано загрозою національній безпеці Литовської Республіки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.