Афіни та Скоп'є погодилися продовжити переговори щодо назви Македонії

Середа, 14 лютого 2018, 10:35

Міністри закордонних справ Греції та Македонії оприлюднили спільну заяву, де йдеться про зобов'язання продовжити переговори, спрямовані на врегулювання давнього спору щодо назви Колишньої Югославської Республіки Македонія (КЮРМ).

Про це повідомляє Ekathimerini.

"Після конструктивної зустрічі в рамках зусиль, щоб знайти взаємоприйнятне рішення щодо назви (Македонії - Ред.), міністри закордонних справ домовилися продовжувати свої зусилля під егідою ООН", - йдеться у спільній заяві.

Зазначається, що грецька сторона хоче продовження переговорів зі Скоп'є, щоб дві країни змогли узгодити текст угоди по врегулюванню суперечки.

Очікується, що міністри двох країн зустрінуться "на полях" неформальної зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу в Софії, Болгарія, 15 та 16 лютого.

Раніше повідомлялося, що Македонія готова додати географічне уточнення до назви своєї країни, щоб вирішити суперечку з Грецією, яка перешкоджає її вступу до Європейського Союзу та НАТО. Окрім того, уряд країни повідомив про намір перейменувати аеропорт у Скоп'є та національне шосе.

Президент Греції Прокопіс Павлопулос заявив, що Колишня Югославська Республіка Македонія (КЮРМ) повинна змінити свою Конституцію, якщо вона хоче врегулювання суперечки з Грецією навколо назви країни.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.