Греція заплатить ЄС мільйони євро штрафу за непроведення очистки стічних вод

Четвер, 22 лютого 2018, 11:48

Греція програла Єврокомісії суперечку в Суді ЄС та буде вимушена сплатити мільйони євро штрафу за невиконання зобов’язань у сфері охорони довкілля.

Про таке рішення у вівторок повідомили у прес-службі Суду ЄС.

Суд наказав Греції виплатити в бюджет ЄС одноразову суму у 5 млн євро. Крім того, Греція повинна сплатити 3,28 млн євро за кожних півроку затримки імплементації директиви ЄС щодо очистки міських стічних вод.

Директива ЄС щодо очистки міських стічних вод спрямована на захист довкілля від шкідливого впливу стічних вод у містах та внаслідок діяльності окремих галузей промисловості. 

Справа стосується непроведення обробки стічних у великій промисловій зоні неподалік Афін. У 2004 році Суд ЄС виніс рішення, згідно з яким Греція була визнана винною у порушенні директиви, тому що не вжила заходів, необхідних для встановлення систем збору стічних вод.

Європейська комісія у рамках нагляду за виконанням рішенням Суду постановила, що Греція не виконала його повністю, і вимагала, аби Суд покарав Афіни штрафом. У сьогоднішньому рішенні Суд визнав, що Греція не виконала своїх зобов'язань відповідно до рішення 2004 року.

Зокрема, Єврокомісія встановила 7 липня 2010 року кінцевою датою, коли Греція мала зібрати та піддати обробці міські стічні води у цьому районі, перш ніж скидати їх у чутливу область Саронічної затоки.

Пізніше у цьому районі була збудована міська станція з очистки стічних вод, але вона не працювала впродовж двох років, за винятком експериментальних періодів.

Суд вважає, що затримка із виконання зобов'язань Греції у майже 20 років (Греція повинна була привести очистку вод у відповідність до директиви до кінця 1998 року) є обтяжуючим фактором.

Водночас Суд постановив, що ситуація у районі  покращилася порівняно з тим, що відбувалося до винесення вироку 2004 року. Пом’якшувальним фактором під час розгляду справи Суд визнав економічну кризу в Греції та наявність археологічного спадку в цьому районі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: