Генсек НАТО: речовину "Новічок", якою отруїли Скрипаля, розробили в Росії

Четвер, 15 березня 2018, 14:16

Нервово-паралітична речовина "Новічок", яка була використана для отруєння у Солсбері, створена на території Росії.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресс-конференції у Брюсселі.

Столтенберг відповідав на запитання російського журналіста, який сказав, що "Новічок" був створений ще у радянські часи і запитав, звідки у НАТО впевненість про походження саме з РФ.

"Ми отримали інформацію від британської сторони про результати розслідування. У нас немає причин сумніватися в наданих оцінках. Ми бачили, що Росія була причетна раніше до подібних інцидентів і справ, і ми знаємо, що речовина була створена у Росії. Я не можу коментувати дані розвідки, але я довіряю оцінкам, які були зроблені і надані нам Британією", - сказав Столтенберг.

Він також додав, що НАТО не отримувало від Британії запиту на активацію статті 5, яка визначає, що напад на одну країну-члена Альянсу означає напад на весь Альянс.

"Кожна країна сама вирішує про те, щоб подати такий запит. НАТО готове надати підтримку і ми висловили політичну підтримку Британії", - сказав Столтенберг.

Раніше повідомлялося, що речовина "Новічок", якою отруїли Сергія Скрипаля та його доньку, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Детальніше про реакцію світу на події в Британії читайте у статті "Європейської правди": "Скромні санкції" за отруєння шпигуна: як світ підтримав Британію у боротьбі з Кремлем".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.