МЗС Сербії хоче вийти з угоди про нормалізацію на півночі Косова

Четвер, 29 березня 2018, 14:04

Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич запропонує президенту Сербії Олександру Вучичу відкликати підписи з-під Брюссельської угоди про нормалізацію відносин на півночі Косово.

Про це повідомляє сербський телеканал N1info.

"Я, як прем'єр-міністр, підписав Брюссельську угоду, я б відкликав підпис і сказав: "У вас не буде спільноти сербських муніципалітетів, ми повертаємо все до колишнього стану, а це повернення сербських інститутів в Косові", - сказав Дачич.

Однак глава сербської дипломатії сказав, що Сербія зробить максимальні зусилля для досягнення компромісного рішення щодо Косово.

"В епоху помилкових новин ми більше не знаємо, що обговорюється, і чи є терміни", - сказав Дачич, додавши, що він не хоче робити заяви, які б тиснули на Вучича, але він вважає, що президент "занадто терпимо" ставиться до питань про Співтовариство сербських муніципалітетів.

"Косово маніпулює, кажучи, що мусульманські держави повинні визнати незалежність Косово, а потім заявляють про необхідність відкрити посольство в Єрусалимі, якщо Ізраїль визнає незалежність Косова, що суперечить всім мусульманським заявам... Немає принциповості", - сказав Дачич.

Нагадаємо, 26 березня у Косовській Мітровиці - косовському анклаві із сербськомовним населенням – відбулася спецоперація із затримання Марка Джурича, головного сербського переговірника між Белградом та Приштиною у переговорах, які проводяться за посередництва ЄС.

Після захоплення, яке відбулося із застосуванням зброї та спецзасобів, дипломата повезли в столицю Косова. Косовська поліція підтвердила затримання, але повідомила, що повернула затриманого дипломата в Сербію.

Через затримання дипломата в Косові розпалася урядова коаліція. Керівництво "Сербського списку", політичної групи сербської громади в Косові, прийняло рішення залишити уряд у Приштині.

28 березня на кордоні невизнаного Косова помітили сербські військові літаки.

Президент Сербії Александар Вучич попросив у російського президента Володимира Путіна поради через загострення конфлікту з Косовом.

Читайте також "За крок до кривавого минулого: Сербія та Косово дійшли межі нового конфлікту".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.