Бабіш підтримав відновлення діалогу із соціал-демократами і готовий до важкої розмови із Земаном

П'ятниця, 13 квітня 2018, 16:39

Виконувач обов'язків прем’єр-міністра Чехії, лідер руху ANO Андрей Бабіш проголосував за резолюцію комітету політсили про відновлення переговорів з Соціал-демократичною партією щодо формування уряду. 

Про це передає Zpravy.

"У фіналі я нарешті погодився з більшістю комітету. Я голосував за", - сказав він.

Переговори між ANO і соціал-демократами будуть відновлені в понеділок. За словами Бабіша, до нього звертаються незадоволені громадяни, які виступають проти такої коаліції. 

"Але, звичайно, я повинен поважати рішення комітету", - зазначив в.о. прем'єра.

Бабіш додав, що понад 20 депутатів ANO виступили проти плану формування нового уряду, який він погодив з президентом Мілошем Земаном.

Земан порадив Бабішу домовитися про коаліцію з двома крайніми партіями – комуністичною KSCM та праворадикальною SPD. Бабіш заявляв, що єдиним варіантом формування нового уряду Чехії є створення коаліції ANO з KSCM та SPD.

На неділю запланована нова зустріч Бабіша із Земаном.

Партія Бабіша ANO виграла вибори у жовтні, але досі не отримала достатньої підтримки у голосуванні парламенту за довіру до його уряду. Переговори з соціал-демократами, які очолювали попередній чеський уряд, провалилися минулого тижня через неспроможність домовитись щодо міністерських портфелів.

Низка політичних партій відмовилися вступати в коаліційні переговори з ANO через звинувачення Бабіша у шахрайстві з коштами ЄС та співпраці з комуністичними спецслужбами. Він усі звинувачення заперечує.

І комуністи, і праворадикали є досить проблематичними союзниками, оскільки комуністи хочуть, щоб Чехія вийшла з НАТО, а SPD закликала країну вийти з ЄС, наполягаючи на референдумі, подібному Brexit-голосування.

Детальніше про це читайте у статті: "Земан та реванш екстремістів: боротьба за уряд Чехії виходить на найгірший сценарій".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.