Європарламент посилив правила фінансування партій для запобігання шахрайствам

Вівторок, 17 квітня 2018, 17:34

Європарламент схвалив нові правила використання бюджетних коштів для фінансування європейських політичних партій.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄП.

Зміни передбачають більш суворі правила доступу до фондів, а також відшкодування коштів, використаних не за призначенням.

Відтепер лише національні партії, а не окремі люди, можуть утворювати європейські політичні партії, які мають право на бюджтне фінансування.

Як пояснюють в ЄП, це необхідно для запобігання створення окремими членами національної партії більш, ніж однієї європейської партії з метою збільшити доступ до бюджетних фондів.

Європейський парламент також отримає кращі можливості стягнути неправильно використані кошти, а особи, винні у шахрайстві будуть зобов'язані їх відшкодувати.

Європейська прокуратура, яка поки що офіційно не почала працювати, буде покликана розслідувати передбачувані порушення у майбутньому.

У разі надання недостовірних відомостей європейські партії будуть зняті з реєстрації.

Європарламент також хоче, щоб національні партії відображали логотип і політичний маніфест афілійованої європейської партії на своїх сайтах в якості умови для доступу до фондів. Вони повинні зробити це принаймні за 12 місяців до подання заявки на фінансування.

Щоб забезпечити більш тісний зв'язок між сумою грошей, доступною для європейської партії, та фактичним представництвом виборців, ЄП скоротив частку фінансування, яка в даний час виділяється всім європейським партіям з 15 до 10%. Решта 90% повинна розподілятися пропорційно до партійної частки обраних депутатів.

Рада ЄС, як очікується, затвердить нові правила до 26 квітня. Європарламент хоче, щоб вони вступили в силу до червня цього року.

Посилення правил відбулося через низку скандалів із зловживанням бюджетними коштами з боку європейських партій, переважно ультраправих.

Наприклад, Європарламент веде розслідування проти політичної групи Марін Ле Пен і буде вимагати відшкодувати 427 тисяч євро "невідповідних" витрат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.