Макрон наполягає на реформі ЄС з посиленням єврозони і оборонною співпрацею

Вівторок, 17 квітня 2018, 14:51

Президент Франції Еммануель Макрон наполягає на своїх пропозиціях щодо реформуваня Європейського Союзу.

Про це передає Рolitico.

"Я не хочу бути частиною покоління тих, хто ходіть уві сні", - заявив Макрон, звертаючись до Європарламенту у вівторок.

Французький президент вкотре висловився за реформування єврозони, що вже викликало спротив у деяких країнах ЄС, зокрема у Німеччині.

Макрон заявив, що Франція готова збільшити свій внесок до бюджету ЄС, закликав до розширення співпраці в галузі безпеки і оборони, а також до нових загальноєвропейських ініціатив, спрямованих на інтеграцію біженців та мігрантів.

Лідер Франції також закликав ввести нові податки для гігантських технологічних компаній, які, за його словами, досі не платять свою справедливу частку.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер був першим, хто взяв слово, щоб відреагувати на слова Макрона. Виступ Юнкера був сповнений схваленнями пропозицій лідера Фрації. "Так! Так! Ми згодні. Я повністю згоден з тим, що президент щойно сказав", - зазначив він.

Раніше Юнкер запропонував завершити формування Банківського союзу ЄС, створити посаду європейського міністра з економіки та фінансів та повноцінний Європейський оборонний союз, що перегукується з пропозиціями Макрона.

Макрон у вересні 2017 року представив план масштабної реформи Європейського Союзу, щоб зробити його "більш інтегрованим, більш демократичним та більш конкурентоспроможним".

Президент Європейської ради Дональд Туск поставив завдання погодити першу серію реформ у червні 2018 року. 

Нагадаємо, новий уряд Німеччини має намір "дуже інтенсивно і швидко" розглянути пропозиції Макрона.

Іспанія також підтримала план Макрона щодо реформування єврозони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.